Published On: Cts, Mar 22nd, 2014

İGDAŞ Doğalgaz zehirlenmesine karşı uyardı!

dogalgaz_zehirlenmeİGDAŞ, vatandaşı bilgilendirme amacıyla kurduğu web sitesinde, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyulması gereken kurallara dikkat çekti.

Tüm fosil yakıtların kullanımında aynı hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini vurgulayan İGDAŞ, baca temizliği ve güvenlik kontrollerinin, düzenli olarak bu konuda yetkili kişilere yaptırılmasını öneriyor.

İGDAŞ’ın uyguladığı güvenlik standartlarının çok yüksek olduğunu belirten yetkililer iç tesisatında bu standartları karşılamayan abonelere kesinlikle gaz verilmediğini söyledi. Evlerinde ya da işyerlerinde, doğalgaz tesisatında değişiklik yapmak isteyen herkesin mutlaka İGDAŞ’a başvuruda bulunmaları gerekiyor. Zira bugüne kadar yaşanan olumsuz tüm olayların arkasında onaysız tesisat değişiklikleri ve bunlara bağlı güvenlik ihlalleri yer alıyor.

 

Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri

Baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı ve nezle hali karbonmonoksit zehirlenmesinin ilk belirtileri arasında yer alıyor. Sessiz katil karbonmonoksitten korunmak için bu belirtiler görüldüğünde, hemen bulunulan mekanın havalandırılması, zehirlenen kişinin hızla ortamdan uzaklaştırılması ve acil yardım için 112’nin aranması büyük önem taşıyor. Zehirlenen kişi açık havaya çıkarıldığında eğer solunum yoksa suni teneffüs yapılarak Temel Yaşam Desteğine başlanmalıdır.

 

İGDAŞ’ın açtığı Alo 187 Doğalgaz Acil Hattı, vatandaşları bilinçlendirmek ve acil durumlarda anında müdahale edebilmek için kuruldu.

 

Doğalgaz kokusu duyduğunuzda yapılmaması gerekenler!

Kokusuz bir gaz olan doğalgaz, kaçak olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi açısından çürük sarımsak kokusuyla tanımlanıyor. Evinizde ya da işyerinizde doğalgaz kokusu alıyorsanız yapmamanız gerekenler şunlar;

1-      Çakmak, kibrit yakmayın,

2-      Lambaları ve diğer elektrikli cihazları açmayın, kapamayın ve fişten çekmeyin,

3-      Kapı ve pencereleri açarak ortamı havalandırın,

4-      Doğalgaz cihazlarının vanasını kapatın,

5-      Kapı zilini kullanmayın, kullandırmayın,

6-      Kıvılcım çıkabileceği gerekçesiyle cep telefonu ve ev telefonunu kullanmayın,

 

Doğalgaz kokusu duyulduğunda yapılması gerekenler!

7-      Gaz kokusu olan ortamı herkesin boşaltmasını sağlayın,

8-      Komşunuzdan veya uygun bir yerden Alo 187 Doğalgaz Acil Hattı’nı arayın,

9-      Tesisata kesinlikle müdahale etmeyin ve İGDAŞ yetkililerinin gelmesini bekleyin,

10-  Doğalgaz kaçağı durumunda gazın ortamdan tahliyesini sağlayan mehfezleri asla kapatmayın,

11-  Bu mekandaki insanları uyarın,

12-  Aşırı bir gaz kaçağı varsa o bölgenin elektriğini kestirin,

13-  Kordon altına alınmasını ve trafiğin durdurularak bölgenin güvenlik altına alınmasını sağlayın,

14-  Gaz kokusu bina dışında olsa dahi, gaz kaçağı çevredeki yakın binalarda ve özellikle de bodrum katlarında olabilir. Bu durumda kesinlikle bodruma girmeyerek 187 acil müdahale ekibini uyarın.

 

Düzenli olarak dikkat edilmesi gerekenler!

1-      Her yıl sonbahar mevsiminde bacalı cihazlarınızın yetkili servislerine baca temizlik ve bakımını yaptırın. Özellikle baca emniyet sistemlerinin çalışıp çalışmadığını kontrol ettiriniz,

2-      Binanızın elektrik tesisatının topraklamasını her yıl periyodik olarak kontrol ettirin. Uygun olmayan topraklama tesisatının doğalgaz tesisatında tehlikelere yol açabileceğini unutmayın,

3-      Doğalgaz tesisatına yakın ve izolasyonu bozulmuş elektrik tesisatlarını yenileyin,

4-      Doğalgaz tesisat borularını boyamayı unutmayın,

5-      Ocak ve kombinizi temizlik amaçlı yerinden oynatmanız boru ve baca bağlantı noktalarına zarar verir,

6-      Unutmayın! İzinsiz kazı yapılması yasaktır. Şüphelendiğiniz kazı çalışmaları için İGDAŞ Çağrı Merkezi’ni (444 36 36) arayın,

7-      İhbar verirken unutulmaması gerekenler; tesisat numaranız, adınız, soyadınız, telefon numaranız, gaz kokusu alınan bölgenin adresi ve tarifi, gaz kokusunun yoğunluğunun tarifi(az, çok, aşırı).

Kaynak: esenlerhaber.com

About the Author

-