Published On: Cts, Kas 30th, 2013

‘Irak’la anlaşma, enerji bağımlılığımızı çözecek’

Share This
Tags

 

babacanBaşbakan yardımcısı Ali Babacan, “Cari açığın en önemli nedenlerinden birisi enerjide dışa bağımlı olmamız. Petrol ve doğalgaz ithalatımız geçen yıl 60 milyar dolar, bizim cari açığımız ise 47 milyar dolar. Enerjide dışa bağımlılığımızı ne kadar azaltabilirsek bizim cari açığımız hemen o kadar düzeltilebilir” dedi.Babacan, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından düzenlenen “Sanayi Gecesi 2013”   etkinliğinde   yaptığı konuşmada, şu anda Türkiye’de dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında cari açığın geldiğini söyledi.

Şu an cari açığın Türkiye açısından çok büyük bir risk taşımadığına dikkati çeken Babacan, Türkiye gibi çok hızlı büyüyen bir ülkede yüzde 4-5’lik cari açığın sürdürülebilir bir cari açık olduğunu ifade etti.

Cari açığın her yıl özel sektörün dış borcuna eklendiğini belirten Babacan, şunları kaydetti:

 

“Özel sektörün dış borcu artıyorya bunun sebebi cari açık. Cari açık yüzde 4-5’i geçerse Türkiye’nin dikkat etmesi gerekiyor. Cari açığın en önemli nedenlerinden birisi enerjide dışa bağımlı olmamız. Petrol ve doğalgaz ithalatımız geçen yıl 60 milyar dolar, bizim cari açığımız ise 47 milyar dolar.

 

Enerjide dışa bağımlılığımızı ne kadar azaltabilirsek bizim cari açığımız hemen o kadar düzeltilebilir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak çok çok önem projelere imza attı. Hele hele bu Irakla olan son enerji görüşmeleri gerçekten çok kaydadeğer bir gelişme, çok çok önemli. İşin siyasi ve diplomatik bazı hassasiyetleri olduğu için bu çalışmaların bir kısmı açıklanıyor, bir kısmıaçıklanamıyor. Ama başlanan çalışma, gelmiş olduğumuz nokta Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı konusundaki çehresini kökten değiştirebilecek bir iş. Onun için önümüzdeki aylar çok önemli olacak ve bu çalışmalar arzu ettiğimiz ölçüde neticelendiği zaman Türkiye’nin gerçekten makro ekonomik dengeler açısından büyük bir çözüm aracı olacak.”

 

TASARRUF ORANI EN DÜŞÜK ÜLKEYİZ

 

Türkiye’de dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun da tasarruf oranları olduğunu ifade eden Babacan, dünyadaki gelişmekte olan ülkelerin ortalama tasarruf oranlarının geçen yıl yüzde 33 olduğunu, yani milli gelirlerin yüzde 33’ü kadar tasarruf ettiklerini anımsattı.

Çin’de bu oranın yüzde 50 olduğunu, Hindistan’da ise tasarruf oranlarının yüzde 38’den yüzde 33’e düştüğünü belirten Babacan, şöyle devam etti:

 

“Hindistan’ın tasarruf oranlarının düşmesinden dolayı cari açıkları şu anda yüzde 6’ya varmış durumda ve Hindistan en kırılgan ekonomilerden birisi haline geldi. Bu konu önemli bir konu. Türkiye’de ise bu yıl yüzde 12.6 bekliyoruz. Gelişmekte olan ülkeler arasında en düşük tasarruf oranı bizde. Makro ekonomik denklemde bir ülkenin büyümesi için yatırım için tasarruflarla yatırım arasındaki denge çok çok önemli. Çünkü eğer kenditasarrufunuz yeterli değilse büyümek için, yatırım için elin adamının tasarruflarına muhtaç oluyoruz.

 

Cari açığın finansmanı dediğimiz dışarıdan gelen finansman elin adamının tasarrufu. Sizlerde iyi biliyorsunuz ki ‘elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde olmaz’. Bizim bu şekilde, bu trendle ‘böyle gelmiş böyle devam eder’ deme lüksümüz yok. Mutlaka tasarruf oranını artırmamız gerekiyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda tasarrufumuzu artıracak tedbirler önceliğimiz olacak. İsraf ekonomisi değil, verim ekonomisi olmalıyız.

About the Author

-