Türkiye’de tarihi gün!
Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı, ilk kez milletin vereceği oylarla bugün belli olacak.
Yeni cumhurbaşkanı 5 yıl görev yapacak ve 5 yıl sonra yapılacak seçimlere de katılabilecek. 52 milyon 894 bin 115 kayıtlı seçmen, Ak Parti’nin adayı BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş ve CHP-MHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu için oykullanacak.
9 SAAT İÇİNDE OY KULLANMA İŞLEMİTAMAMLANACAK
Doğu ve batı illerinde ayrım olmaksızın seçimler Sabah saat 08.00’de başlayacak ve 17.00’de sona erecek. Seçmenler TC kimlik numarası bulunan belgeleri ile sandık başlarına gidecek.
165 BİN 108 SANDIK KURULU
Bunun için Türkiye genelinde 165 bin 108 sandık kurulu oluşturuldu. Seçmenler, sandıkkurullarından üzerlerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) amblemi, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunan zarflar ile yine arkasında sandık kurulu mührü bulunan oypusulasını alarak kabine girecek.
YURTDIŞI TEMSİLCİLİKLERİNDE DE OY KULLANILDI
Bu seçimde ilk kez gümrük kapıları haricinde yurtdışı temsilciliklerde de oykullanıldı. ATO Kongre Merkezi’ne getirilen bu oylar seçimin sona ermesiyle birlikte sayılacak. İlk turda geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde ikinci tur oylama 24 Ağustos Pazar günü yapılacak. İkinci turda en fazla oyu alan yenicumhurbaşkanı seçilecek.
NASIL OY KULLANILACAK?
Seçmenler, üzerinde TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgeler ve seçmenkağıtları ile birlikte oy kullanacakları sandıklara gidecek. Sandık kurulu başkan ve üyeleri, kimlik belgeleriyle seçmenin sandık listesinde olup olmadığını kontrol edecek. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak. Gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak. Kontrolün ardından seçmene, birer adet oy pusulası, zarf ve üzerinde “Evet” veya “Tercih” yazılı mühür verilecek.
Üzerinde YSK amblemi, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan zarflar ile arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları geçersiz sayılacak. Seçmen daha sonra oyunu kullanacağı kabine girecek. Bu kabinlere, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek. Kabinlerde, her türlüfotoğraf ve kamera çekimi yasak olacak. Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak.
Seçimin 17.00’de tamamlanmasından sonra sandıklar açılacak ve oylar tek tek sayılacak. Sandık kurulları tarafından hangi aday için kaç oy kullanıldığı, kullanılmayan oylar, geçerli geçersiz sayılan oylar gibi genel bilgilerin yer aldığı tutanaklar hazırlanacak. Daha sonra oylar çuvallara konularak sandık kurullarınca ağızları mühürlendikten sonra sırasıyla ilçe, il seçim kurullarına ve en son YSK’ya gönderilecek.
KESİN SONUÇLAR 15 AĞUSTOS’TA
Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı itirazlar ilçe seçim kurullarına 11 Ağustos saat 17.00’ye kadar yapılabilecek. İlçe seçim kurulları itirazları yine aynı gün engeç saat 23.59’a kadar karara bağlayacak. İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kurullarına yapılacak itirazların son günü ise 12 Ağustos saat 17.00. Bu itirazlar da il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.
İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına itirazlar ise 13 Ağustos saat 17.00’ye kadar YSK’ya yapılacak. YSK, bu itirazları en geç 14 Ağustos’ta karara bağlayacak.
Seçimin geçici sonuçları YSK tarafından 11 Ağustos’ta, kesin seçim sonuçları 15 Ağustos’ta ilan edilecek. Öte yandan yurtdışında ilk kez temsilciliklerde kullanılan ve Türkiye’ye getirilen oylar da ATO Kongre Merkezi’nde seçimin 17.00’de sayılmaya başlanacak.
SEÇMEN KAĞIDINA GEREK YOK
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, TC kimlik numarasını taşıyan, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belge ile oy kullanmak isteyen seçmenin seçmen bilgi kâğıdını ibraz etmesinin zorunlu olmadığını bildirdi.
Kaynak: haber7.com